ConvaTec
Tipovi stome
 
 

Kolostoma

  Nastaje kada se otvoreni kraj zdravog debelog creva izvuče na površinu stomaka i tu se fiksira kako bi se formirao otvor za izbacivanje sadržaja iz creva.Kolostoma u zavisnosti od vremena trajanja može biti privremena ili trajna. Može biti izvedena na desnoj strani i tada je sadržaj prilično redak i obilan. Ako je kolostoma izvedena na levoj strani tada veći deo creva funkcioniše i kroz stomu se eliminiše čvrsta, formirana stolica.
 

Ileostoma

 

Nastaje kada se zdravi deo tankog creva izvede na površinu stomaka gde se fiksira i na taj način formira otvor za eliminisanje sadržaja.
Ileostoma može biti privremena i trajna, a sadržaj koji se iz nje izlučuje je tečan, obilan i po svojoj prirodi prilično agresivan. Zbog toga se nezi ileostome mora posvetiti posebna pažnja.

 

Urostoma

  Formira se kada je neophodno preusmeriti tok urina iz bešike na neki drugi način. Novi otvor-stoma se formira od pozajmljenog dela tankog creva ili od uretera koji se izvode na površinu stomaka. Sadržaj koji se izliva iz urostome je takođe agresivan kao i sadržaj tankog creva te je neophodno obratiti pažnju na negu kože oko stome.