ConvaTec
Kako negovati stomu i kožu oko stome?
 

U toku boravka u bolnici nakon operacije od Vaše stoma sestre ste dobili
uputstva kako treba negovati kožu oko stome, kao i stomu. U ovoj brošuri možete da pročitate još neke od korisnih informacija.


Toplom vodom operite stomu i kožu koja je okružuje, zatim mekanim peškirom, pamučnom pelenom ili papirnom maramicom lagano posušite celu površinu.
Prilikom pranja možete upotrebiti i blagi dečji sapun koji ćete zatim isprati toplom vodom. Muškarcima se preporučuje brijanje dlačica na stomaku u predelu oko stome kako bi se dobila što ravnija površina pogodna za lepljenje diska. Tako će se izbeći i upala korena dlake.
Ne upotrebljavajte benzin, alkohol ili bilo koje drugo dezinfekciono sredstvo jer time možete suviše isušiti i oštetiti kožu. Nemojte mazati kreme, masti i losione za telo oko stome jer je masna koža nepogodna za lepljenje diska. Nemojte koristiti bebi vlažne maramice jer mogu uticati na lepljiva svojstva diska.

Kako da izmerite Vašu stomu?


slika 1

Na šablonu koji ćete dobiti uz diskove ucrtajte tačan oblik i veličinu Vaše stome. Izaberite one diskove i kese čija je veličina plastičnog prstena 10 – 12 mm veća od promera Vaše stome. Zatim izvadite disk iz zaštitne plastike i na njegovu belu poleđinu prislonite pripremljeni šablon i precrtajte ucrtani oblik.
Malim zakrivljenim makazama isecite disk po iscrtanoj liniji. Tako ćete dobiti podlogu koja pruža najbolju zaštitu Vašoj koži. Otvor na disku treba da bude izrezan tako da bude nekoliko milimetara veći od samog promera stome kako bi u potpunosti zaštitili kožu oko stome (slika 1).


slika 2

Odlepite zaštitnu foliju sa diska i pažljivo postavite disk na kožu. Na disk postavite kesu i proverite da li je kesa dobro prikopčana (treba da se čuje ’’klik’’ – slika 2).
U slučaju oštećenja kože oko stome koristite Stomahesive® Adhezivnu pastu 30 g. Pasta se stavlja na opranu i posušenu kožu i to u tankom sloju i stoji na koži 15 – 20 min. Nakon toga suvom, mekom tkaninom je uklonite sa kože, a kožu operite mlakom vodom i posušite.


slika 3

Ako na koži postoje neravnine, nabori ili je stoma u nivou kože možete koristiti Stomahesive® zaštitnu pastu 60 g kojom ćete popuniti neravnine i omogućiti da disk legne na kožu (slika 3). Pasta sadrži alkohol pa je ne treba nanositi na oštećenu kožu.