ConvaTec
Saveti za pacijente
 

Ovim savetima želimo da Vam pomognemo da bolje razumete osnovne pojmove o stomi, o nezi stome i kože oko stome, kao i o načinu ishrane nakon izlaska iz bolnice.

Veoma je važno da razumete razloge zbog kojih je potrebno izvesti stomu i sve ono što taj hirurški zahvat donosi. Zabrinutost koja prati operaciju i promenu koja na taj način nastaje sasvim je prirodna. Stomu treba prihvatiti i priviknuti se na drugačiji način eliminisanja produkata varenja iz organizma.

Pre svega važno je znati da je izvođenje privremene ili trajne stome operacija za koju se hirurzi odlučuju samo u situaciji kada je to neophodno za ozdravljenje pacijenta. Odmah nakon operacije stoma će biti natečena. Vremenom će otok splasnuti a stoma će se smanjiti do veličine koja omogućuje da se sadržaj iz nje nesmetano izliva u pribor za prihvatanje. Stoma nema nervne završetke i mišiće tako da je neosetljiva na bol i nema mogućnost kontrole izlučivanja sadržaja.

Zbog navedenog kao i zbog drugih fizioloških i psiholoških problema koje pražnjenje putem stome može da prouzrokuje, trebalo bi da posebnu pažnju posvetite njenoj nezi i na taj način izbegnete eventualne komplikacije.

Preuzmite