ConvaTec
Najčešća pitanja pacijenata
 

Da li mogu da se kupam i tuširam?

Naravno. Kese i diskovi su vodootporni. Kada se kupate i tuširate, nosite Vašu kesu kao i obično. Ukoliko koristite kese za kolostomu sa filterom,  tokom tuširanja ili kupanja filter zaštitite nalepnicom koja se nalazi u kutiji sa kesama. Ako idete na plivanje kesu ispraznite pre ulaska u vodu i nosite je ispod kupaćeg kostima. Voda ne može ući u stomu niti oštetiti sluzokožu creva. Nakon tuširanja kesu i disk obrišite peškirom. Ukoliko plivate u moru ili bazenu, nakon kupanja se istuširajte, presvucite i posušite disk i kesu.

Da li ću moći da se vratim na svoj posao?

U većini slučajeva pacijenti sa stomom se vraćaju na posao. Međutim dizanje teških predmeta i teški fizički rad nisu preporučljivi jer mogu da dovedu do nastanka parastomalne kile. Zbog toga ćete morati da potražite neki lakši posao o čemu se možete konsultovati sa svojim lekarom.

Da li mogu da putujem?

Nemojte se odricati putovanja. Ako se dobro osećate i snalazite sa priborom za stomu, i ako imate dovoljno vremena za pripremu, dužina putovanja i vrsta prevoza ne predstavlja nikakvu prepreku. Imajte pri sebi dovoljno pribora za stomu u slučaju da Vam se negde izgubi prtljag. Raspitajte se da li u odredištu Vašeg putovanja možete nabaviti pribor za negu stome. Savetujte se i sa Vašim lekarom, ukoliko putujete u zemlje gde se jede drugačije nego što ste navikli. Tako ćete izbeži eventualne komplikacije.

Šta će biti sa mojim društvenim životom?

Vaš društveni život vrlo brzo će se nastaviti tamo gde je i stao. Možete ići u kafiće, restorane, u pozorišta, bioskope i na ples čim se budete osećali spremni za to.

Šta je sa bavljenjem sportom i hobijima?

Kada se oporavite činjenica da imate stomu neće Vas sprečiti da uživate u sportu i u hobijima. Šetnja, vožnja bicikla, rad u bašti, jedrenje, plivanje, kao i veliki broj sportova i ostalih aktivnosti predstavljaju deo svakodnevnog života.Trebalo bi da izbegavate upražnjavanje nekih dinamičnih aktivnosti-kontaktnih sportova, kao što je fudbal, karate ili rvanje, jer je moguća povreda same stome.

Saznajte više

Preuzmite